łatwe przystawki

materiały prasowe

Obiad bożonarodzeniowy a'la Mikołaj Rey

Obiad bożonarodzeniowy a'la Mikołaj Rey

W wigilijny wieczór Polacy tradycyjnie wybierają sprawdzone dania: śledzie, barszcz z uszkami lub zupę grzybową, karpia, piernik i kutię. Jednak już na obiad w pierwszy i drugi dzień Świąt warto poszukać nowych inspiracji i zaproponować rodzinie coś zaskakującego. Mikołaj Rey, francusko-polski arystokrata, kulinarny pasjonat i praktyk zachęca, by z łatwo dostępnych produktów wyczarować niecodzienne potrawy. Na przystawkę poleca prowansalskie warzywa faszerowane, na danie główne gicz cielęcą w ziemniakach od piekarza (tzw. pommes boulangeres), a na deser kruchą tartę z orzechami.

Przekąski w wielkim mieście

To jedyna taka noc w roku. Jeśli spędzasz ją w domu, w gronie znajomych, warto zadbać o wyjątkową atmosferę. I menu! Oto nasze propozycje eleganckich, ale super prostych przystawek na sylwestrową (i nie tylko!) noc. Miniklopsiki, sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami, roladki z szynki - każdy znajdzie coś dla siebie. Nasza rada - zamiast podawać przystawki na dużym półmisku lub w miskach, zaserwuj je w małych miseczkach, kokilkach lub kieliszkach do shotów. W ten sposób te drobne, łatwe do przygotowania dania będą się ciekawiej prezentować.

Menu dnia z egzotycznym risotto

W dzisiejszym menu dnia: ekspresowe tartaletki z ciekawym połączeniem smakowym: serowo-orzechowym, owocowe risotto na słodko z czekoladą oraz czerwony koktajl owocowy.

Łatwy przepis na śledzia w zalewie cytrynowej

Łatwy przepis na śledzia w zalewie cytrynowej

Menu dnia pełne atrakcji

Menu dnia pełne atrakcji

Bruschetta ( czyt. brusketta) to włoska przystawka, która w Polsce zyskała popularność dopiero niedawno. W odróżnieniu od innych popularnych dań "włoskich" - jest daniem bardzo często spożywanym w słonecznej Italii. Pachnie słońcem i przyprawami. To również jedno z ukochanych dań każdej

Menu dnia z pyszną zapiekanką

Menu dnia z pyszną zapiekanką

Ten gęsty sos na bazie jogurtu jest popularnym daniem kuchni greckiej. Podawaj go do grillowanych lub pieczonych mięs lub warzyw pokrojonych w słupki oraz krakersów - jako przystawkę. Zobacz przepis na Tzatziki Łatwe do przygotowania danie na obiad lub kolację. Poza sezonem, zamiast świeżych

Restauracja Mercato - najlepsza na biznesowy lunch!

Restauracja Mercato - najlepsza na biznesowy lunch!

! Ekipa tej restauracji (z szefem kuchni Adamem Woźniakiem na czele) zdystansowała pozostałych uczestników konkursu, zdobywając pierwsze miejsce w kategoriach Przystawka i Danie Główne oraz nagrodę profesjonalnego jury. A łatwo nie było - każda restauracja musiała przygotować degustacyjne porcje dla

Imprezowe sałatki

Imprezowe sałatki

przepis na sałatkę z pieczarkami Creative Tops TALERZ NA PRZYSTAWKI TALERZ NA PRZYSTAWKI Villeroy & Boch - French TALERZ Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Sałatka z ryżem, jabłkiem i orzechami Składniki: 250 g ryżu basmati 1

Weekendowe podróże kulinarne

Weekendowe podróże kulinarne

Tajlandia jest głównym eksporterem), obecność zup, przystawek i deserów, bazujących na kolorowych warzywach i owocach. Oryginalność połączeń smakowych towarzyszy banalnie prostym recepturom. Co istotne, dodatki niezbędne do przygotowania egzotycznych dań są łatwo dostępne w sieciach supermarketów, nie

Jak Boże Narodzenie to ryby. Jak ryby to tylko z produktami WINIARY

Jak Boże Narodzenie to ryby. Jak ryby to tylko z produktami WINIARY

WINIARY POMYSŁ NA... rybę w sosie śmietanowo-koperkowym - pomoże szybko i łatwo przyrządzić pyszną rybną zapiekankę, która będzie doskonałą alternatywą dla smażonego karpia. z piekarnika. Danie przygotujesz zarówno z ryby świeżej, jak i mrożonej. Sos koperkowy ze śmietanką do ryby Pomysłowy

Nowa książka "Szczypta smaku". Kulinarny must eat

Nowa książka "Szczypta smaku". Kulinarny must eat

udowodnią czytelnikom, że gotowanie może być jednocześnie szybkie, zdrowe i ciekawe. W tej kuchni rządzi konkret: ma być niebanalnie, a jednocześnie tak, by nie było zbyt wykwintnie. Szczypta smaku to propozycje kompletnych menu na każdą okazję - od przystawki do deseru.  "Podsuwamy w

Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

Rukola na sześć sposobów - daj jej szansę!

powierzchni rurek, ściętych na prosto - w odróżnieniu od skośnego cięcia penne. Serwowane w kuchniach środkowych i południowych Włoch. Autor: Giancarlo Russo To dobra okazja, żeby połączyć rukolę z pysznymi szparagami, które wciąż łatwo można dostać na straganach. Podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięsa

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

Szparagowe ABC: instrukcja nie tylko dla początkujących

na rukoli z sosem sezamowo-sojowym , makaron ze szparagami w sosie cytrynowym , risotto ze szparagami Aksamitne zupy kremy ze szparagów są niezwykle delikatne i aromatyczne. Łatwo i szybko się je robi. Świetny pomysł na wykwintne danie na przyjęciu. Zobacz przepis na zupa-krem ze szparagów

Palce Lizać, nr 31, 18 lipca

Palce Lizać, nr 31, 18 lipca

czereśniami i ciasto wiśniowe. A jeśli już mowa o owocach, polecamy desery z malinami: ciasto czekoladowe, ciasteczka, semifreddo i domowy kisiel.W szkole gotowania zachęcamy do eksperymentowania i proponujemy smażone faszerowane kwiaty cukinii - popularną we Włoszech przystawkę. Zuza Wiciejowska z dziećmi

Książki kulinarne na luty

Książki kulinarne na luty

, przystawki, słodkości i chleby. Idealne - sycące, ale zdrowe - węglowodanowe posiłki na zbliżającą się zimę. Madhur Jaffrey to chyba największy autorytet w dziedzinie kuchni indyjskiej - w ciągu ostatnich 40 lat opublikowała ponad 15 książek na ten temat. Jej "Łatwe curry" ("Curry Easy"

MAESTRO - mistrzowskie wędliny od Henryka Kani

MAESTRO - mistrzowskie wędliny od Henryka Kani

wędzona MAESTRO - mistrzostwo jakości i smaku. Produkowana jest według sprawdzonej receptury z wyselekcjonowanych mięśni szynki wieprzowej, co sprawia, że każdy plasterek po ukrojeniu jest kruchy i delikatny. Nieduże kawałki formowane są w siatce wędliniarskiej, którą łatwo usunąć. Dzięki

Rzemiosło czy sztuka? - wywiad z Takashi Saito, mistrzem sushi z Tokio

Rzemiosło czy sztuka? - wywiad z Takashi Saito, mistrzem sushi z Tokio

  Katarzyna Boni: Dlaczego sushi zyskało taką popularność na świecie? Takashi Saito: Bo jest proste. Nie ma w nim nic skomplikowanego: ryż, surowa ryba, wasabi, sos sojowy, czasem sól. Łatwo je zrozumieć. K.B.: Jak długo uczyłeś się tej sztuki, zanim otworzyłeś własną restaurację? T.S

Nowe oblicze grilla

Nowe oblicze grilla

sięgniemy po dodatki i przyprawy inne niż zazwyczaj, by w łatwy sposób przyrządzić pyszne potrawy. Pasty warzywne przygotowane w oparciu o oryginalne chorwackie receptury czy marynaty w płynie ułatwią szybkie przyrządzenie smacznych dań o bogatym smaku. Moc Marynaty piwnej Mięso przyrządzane na grillu

Książki kulinarne - porcja lektur na czerwiec

Książki kulinarne - porcja lektur na czerwiec

. Zapowiada serię książek, która ma się składać z 10 tytułów. W pierwszej prezentuje przepisy na przystawki, zupy, sałaty, makarony, risotta oraz dania główne na bazie krewetek - na każdą okazję i na każde umiejętności. Podpowiada też jak krewetki kupować i przygotować do użycia. Po prostu krewetkowy zawrót

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

Carpaccio - klasyczne, z tuńczyka, z cukinii, z melona. Najlepsza przystawka

normalniejsze stoły, okazało się łatwą przystawką. Co tu zepsuć? Cytrynowy majonez szybko został zastąpiony przez lżejszy winegret z oliwy, octu balsamicznego (lub cytryny) i musztardy. Pewien mój znajomy, zwiedzając wenecką Gallerie dell'Accademia, zobaczył tam obraz mistrza Vittore. - Obraz nawet niezły

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

7 przepisów ze szczypiorkiem do wypróbowania w tym tygodniu

dodać też kolendrę, miętę i skropić całość oliwą. Łatwy przepis na pastę jajeczną (dla 6 osób)   Składniki 8 dużych  ziemniaków sól,  pieprz szczypiorek tłuszcz do smażenia   Sposób przygotowania Umyte oraz obrane ziemniaki ucieramy na tarce o

Pomidorowy zawrót głowy

Pomidorowy zawrót głowy

w plastry. Bułki przekrój, posmaruj masłem, dodaj pomidora i ser oraz po dwa listki bazylii na każdą połówkę bułki. Zawiń w papier i zabierz na piknik. Autor: Zuzanna Wiciejowska Sencor SSM 4304 opiekacz do kanapek w okazje.info Prosta i smaczna letnia przystawka. Warto

Książki kulinarne na marzec

Książki kulinarne na marzec

, czekolada). A dalej mamy prawdziwą paryską ucztę złożoną z przekąsek i przystawek, dań głównych, dodatków i deserów (bo w Paryżu nikt ich sobie nie odmawia). Smak życia po francusku w pięknej oprawie. Moja kuchnia w Paryżu w okazje.info O chlebie, drożdżach i zakwasie Piotr

Tasznik - warzywo przedwiośnia

Tasznik - warzywo przedwiośnia

charakterystycznych trójkącików, ale jadalna jest cała roślina. Niestety w fazie owocowania lub kwitnienia, kiedy łatwo tasznik zauważyć i rozpoznać, ma już twardą łodygę, a listki są pożółkłe u nasady. Jeśli chcemy go wykorzystać w kuchni, musimy się nauczyć rozpoznawać go w stadium młodocianym, dopóki nie wytworzy

Na rozgrzewkę!

zastanawiałem się nad doborem wina do zaproponowanego obok menu. Wybór był trudny z uwagi na duże zróżnicowanie smaków i aromatów potraw. Do przystawki, słodkiej gruszki z mozzarellą w wędzonej szynce, proponuję białe mineralne wino z zaakcentowaną kwasowością. Na myśl przychodzi mi francuskie Sancerre ze

9 przepisów z serem feta

podajemy jako pyszną przystawkę. Składniki 1 czerwona  cebula 50 g bułki tartej 2 pomidory suszone na słońcu 150 g sera  feta otarta skórka i sok z 1  cytryny kilka listków pietruszki lub  szałwi oliwa z oliwek 4 piersi  kurczaka sól,  pieprz  

Na nieposkromiony, wilczy głód - najlepszy jest makaron

orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki. Łatwy przepis na spaghetti z cukinii w sosie pomidorowym Cookware System CWS - Rondelek Kuchenprofi Rondelek Mauviel Rondelek MCook Sprawdź

Wegetariańskie przekąski cz. II - przepisy

pokrojonych pomidorów, 3 marchewki, cukinia, 5 ząbków czosnku, cebula, sól, pieprz, tymianek, bazylia, curry   Panierowany por Por w panierce to nie tylko łatwe i efektownie wyglądające danie, ale i pomysł na obiad, który doskonale prezentuje się z surówkami i z powodzeniem zastępuje

Czarne ptaszyska. Lubi je niewielu. Dlaczego? Bo są inne

podejście do kwestii przystawki nie ma nic wspólnego z przypisywaną im złośliwością. Do oczu po prostu najłatwiej się dodziobać.  Jednak takie tłumaczenie krukowatym raczej nie pomoże. Prasę, że tak powiem, mają fatalną.  "Proszę pana, obserwuję niepokojące zjawisko: tych czarnych ptaszysk

Przegląd designerskich sprzętów kuchennych

Scheller. Multipro EXCEL FP972 to niezastąpiony element każdej kuchni, w której stawia się na jakość i praktyczność w jednym wydaniu. Robot Multipro jest połączeniem 50 funkcji i całej gamy różnorodnych przystawek, niezbędnych do kreacji kulinarnych dzieł sztuki. Urządzenie posiada nowatorskie

Uwaga! Obiad awaryjny!

, wypróbuj przepis na spaghetti aglio olio peperoncino (tylko 6 łatwych do zastąpienia składników). Polecamy również penne z tuńczykiem - autentyczny przepis awaryjny, podpatrzony u wybierających się na imprezę Włoszek.   Penne z tuńczykiem opakowanie makaronu penne oliwa z oliwek do smażenia puszka

Warsztaty kulinarne: anatomia kury i anatomia miłości

dzień władających kuchnią, jak i mężczyzn pragnących znać się na wszystkim, również na gotowaniu, szef kuchni udzieli też indywidualnych lekcji z posługiwania się nożem, co wbrew pozorom wcale nie jest łatwe. Wystarczy przynieść własny sprzęt, prowadzący zdradzi tajniki jego (prawidłowego!) użycia

A ku ku kukurydza!

Dodatek kaszki kukurydzianej sprawia, że te muffiny mają piękny, złocisty kolor. Zamiast parmezanu, możesz użyć innego twardego sera o wyrazistym aromacie - wybierz ulubiony. Takie wytrawne babeczki, podane z ziołowym masłem, sprawdzą się jako przystawka przed głównym daniem. Muffiny kukurydziane z

Jak futuryści prześladowali makaron

budzić skrajną ciekawość i takież emocje - dla tych dwóch rzeczy można poświęcić wszystko, nawet smak. Dlatego przystawka w Pranzo dichiarazione d'amore, w przeciwieństwie do uczucia zakochanych, nie zostanie skonsumowana.   Pranzo dichiarazione d'amore (Deklaracja Miłości) Nieśmiały kochanek

Seks - pozycje do zaliczenia

mężczyzn - adresatów poradnika - do poświęcenia seksowi oralnemu należytej uwagi i traktowania go jako bardzo istotnej gry wstępnej poprzedzającej penetrację - seksualnej przystawki, która zasługuje na to, żeby być daniem głównym. Do tomu poświęconego potrzebom kobiet należy dodać książkę opisującą

Mała wielka uczta - książka autorów Kotlet.tv

W książce  - podobnie jak na blogu - znajdziecie sprawdzone przepisy na proste i smaczne dania obiadowe, przystawki, przekąski, desery... Bez wymyślnych, trudno dostępnych składników i długich receptur. Mała wielka uczta Ten lekko kwaskowaty sernik to absolutny hit

Pięć prostych rozwiązań, które robią mi dobrze w kuchni

sobie - spieprzyć zgorzkniałą cebulą pyszne mięsko na tatar? Dramat. Zamiast tego, polecam - z czystym sumieniem, bo wypróbowałam różne rozwiązania - to urządzenie z Ikei. Nie wiem, co tu rozwijać, robi, co trzeba. Posieka w schludną kostkę (nie miażdżąc) cebulę i inne twarde, a trudne, łatwo się myje

Nowości w książkach kucharskich

nieskomplikowane: dużo dań makaronowych, łatwych potraw mięsnych, klasycznych zup i deserów, śródziemnomorskich przystawek oraz dodatków. Dania bardziej wyrafinowane, takie jak np. polędwica z jelenia w jarzy-nach, czy ekskluzywne, drogie składniki (czarne trufle, kawior, atrament kałamarnicy, sarnina, przegrzebki

Potrawy na przyjęcia latem - Zaskocz gości i weź udział w konkursie!

doświadczenia z kuchnią, to te przepisy są dla ciebie. Jeśli znasz przepisy posiadające jeszcze wyższy stopień trudności, zaprezentuj je i wygraj warsztaty z mistrzem!Przystawka: Ser kozi z młodymi buraczkami, octem balsamicznym i oliwą truflowąPotrzebujesz:- 100 g koziego sera- Kilka sztuk młodych buraczków- 2

Grilluj ze smakiem - nie tylko mięso

folii aluminiowej (ponakłuwanej w kilku miejscach). Dzięki temu nie przypalą się i idealnie zmiękną. Z kolei te miękkie, jak pomidory, warto zapakować w pakieciki z folii aluminiowej, gdyż łatwo mogą się rozpaść. Niektóre warzywa, zwłaszcza ziemniaki, przed rozpoczęciem grillowania należy wstępnie

Menu na świąteczny stół

wigilijnej kolacji, jeśli nie skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na bardzo prosty barszczyk. Możesz też urozmaicić tradycyjny smak. Na bazie podstawowego barszczu wykonasz jego mniej powszechne wersje. Polecamy odsłonę cynamonową, z czerwonym winem lub cytryną. Jako przystawkę do barszczu szybko zrobisz

Skomponuj śniadanie wielkanocne - przewodnik dla początkujących i zabieganych

wideo na łatwy pasztet z kurczaka bez jajek i bułki tartej, zamieszczonego na samym dole slajdu. Pasztet świąteczny 2 duże udka kurczaka 600 g łopatki wieprzowej 600 g wołowego (przednie, nie ekstra, można zastąpić giczą wołową) 600 g cielęciny środkowej, może być łata (nie udźca) 500 g wątróbki

Śniadanie w dobrym towarzystwie

, ukrytą grzałkę, a stabilna obrotowa podstawa umożliwia dogodne jego ustawienie. O czasie pracy poinformuje nas eleganckie niebieskie podświetlenie włącznika, a obustronny wskaźnik pozwoli łatwo sprawdzić ile wody znajduje się w urządzeniu. To niezawodne urządzenie, które pozwoli szybko zagotować wodę na

Wielkanoc w Pizie. Kły, czaszki i kanibalizm

nadmiar pokazują, że Ugolino jest tu postacią wciąż bliską. Że do jego historii jakoś trzeba się odnieść - milczeniem albo przesadą. Jak bliska jest to historia, łatwo sprawdzić, pytając miejscowych, co w Pizie jest najważniejsze: obok Krzywej Wieży, rzeki Arno, katedry i siedziby uniwersytetu Scuola

Na ostro

będzie chrupiąca. Dopraw solą i podawaj jako przystawkę lub dodatek do mięs. Autor: Paulina Kałka, Zuzanna Wiciejowska W taki sam sposób, jak papryczki Jalapeno, możesz przygotować również zwykłą, marynowaną paprykę. Smażone papryczki jalapenos 10 marynowanych papryczek jalapeno ze słoika 100 g tartego

Pomidory na 6 sposobów

składniki i miksujemy. Z masła formujemy wałeczki, zawijamy je w folię i wkładamy na 2 godz. do lodówki. Pomidory przekrawamy na połówki, na wierzchu każdego kładziemy plasterek masła. Zapiekamy w temp. 180°C przez ok. 10-15 min, serwujemy z bagietką. Pomidory mogą być przystawką albo dodatkiem do

Chcesz schudnąć? Bierz przykład z Wikingów

niektórymi rodzajami raka. Ich sposób odżywiania się charakteryzowała mała ilość nasyconych tłuszczy, które znajdują się przede wszystkim w mięsie. Teraz jednak dieta ta może zostać łatwo zdetronizowana przez nordycką, którą naukowcy wskazują jako znacząco zdrowszą, zwłaszcza dla osób mieszkających w krajach

Menu dnia

Dodatek imbiru oraz chili nadaje tej przystawce charakteru. Zobacz przepis na: Marchew z kolendrą W tym przepisie najlepiej użyć ostrej musztardy, np. dijońskiej lub musztardy z całymi ziarenkami gorczycy. Gotową potrawę podawaj z pieczonymi ziemniakami. Zobacz przepis na Kurczak w sosie

Dzień Babć

deską i równomiernie obciążamy (nie za mocno). Studzimy. Przed podaniem kroimy w półcentymetrowe plastry, podajemy na zimno jako przystawkę lub wędlinę, najlepiej z ćwikłą i chrzanem.   Maria (zwana Dzidką), babcia Olgi Fot. Archiwum prywatne   Właściwie to przepis prababci, która była

10 najciekawszych pomysłów na fasolkę szparagową

pietruszki, letnie lub zimne. To bardzo smaczna przystawka, którą Ormianie jedzą przed obiadem.   Autor Ola Lazar Przepis na 4 osoby   Składniki 30 dag zielonej  fasolki szparagowej 2 łyżki oleju 1 ząbek  czosnku 1 puszka  tuńczyka w sosie własnym 1

Makaron z mięsem - pięć propozycji

grubszy i z dziurką w środku, popularny w regionie Lazio. Giancarlo Russo podaje przepis, ale jeśli nie masz maszynki do makaronu z odpowiednią przystawką, wykonanie bucatini nie będzie możliwe. Kup więc gotowy makaron, bo efekt, jaki zapewnia bucatini wypełniające się pomidorowym sosem, jest nie do

Menu na prywatkę w stylu lat 60'

Dziś to danie kojarzy się wyłącznie z Wielkanocą, ale w kolorowych, choć niełatwych czasach na stołach królowało nie tylko, jako świąteczny symbol. Majonez najczęściej robiło się samemu, a samą potrawę dekorowano tak, by prezentowała się apetycznie i imponująco. Dziś jaja w majonezie chętniej

Sposoby na karczochy

Przygotowując karczochy, zostawiamy im nieco dłuższą łodyżkę (ok. 4 cm). Wkładamy je do dużego garnka, zalewamy wodą, tak żeby zostały przykryte, wrzucamy pokrojoną na cząstki 1 cytrynę i gotujemy na wolnym ogniu 35-40 min, aż liście będą łatwo odchodzić. Karczochy odcedzamy i osuszamy. W małym rondelku na

Blogerzy polecają: pesto na nowo

oliwę, w celu łatwego rozprowadzenia. Podawać oprószony parmezanem; znakomite również w przystawkach. W celu tradycyjnej metody przygotowania pesto, należy zamiast blendera skorzystać z moździerza. Przepis pochodzi z bloga Tapenada »  fot. tapenadaSkładniki:2 szklanki liści

Przepisy z miłości na Dzień Matki

Magdy, przyrządza doskonałe sushi, a córka Gabi z powodzeniem piecze. Powinniśmy wspólnie napisać książkę kucharską! Ja mam opinię osoby, która potrafi zrobić tylko jajecznicę... Często jadam w restauracjach, czasami dwa razy dziennie. W Stanach to przyjemne i łatwe. Może nie umiem gotować, ale na

Uczta piwosza. Dania podlane lagerem, porterem, piwem marcowym i pszenicznym

, przekładamy na papierowy ręcznik i zabezpieczamy przed wystygnięciem na czas smażenia kolejnych porcji. Podajemy z sosem tatarskim lub chrzanowym. dla 2 osób jako danie główne, dla 4 osób jako przystawka   Składniki 500 g  małży (omułków) 2-3 małe czerwone  papryczki chilli 1,5 łyżki

Cukiniowe cuda

. Autor: Łukasz Konik Łatwe do wykonania, a takie pyszne! Świetne zarówno bez niczego, jak i z dodatkiem gulaszu lub kropli śmietanki. Placuszki z cukinii 4 małe cukinie (lub 2 duże) 100 g mąki pszennej 1 jajko sól olej do smażenia kwaśna śmietana Cukinie zetrzyj na tarce - ja lubię takie cienkie

Łatwe przepisy. Papryka dla początkujących

czasie gdy papryki siedzą w piecu, kroimy fetę w kostkę. Upieczone papryki wyjmujemy z piekarnika i jeszcze gorące posypujemy serem. Zostawiamy do przestygnięcia. Podajemy lekko ciepłe, posypane ziołami, z dużą ilością świeżej bułki do wycierania sosu z talerza. Łatwy przepis na curry z wieprzowiny

Śliwkowe inspiracje

, bo powidła łatwo się przypalają. Śliwki duś przez 2-4 dni, aż ich konsystencja będzie mazista. Gorące powidła przełóż do wyparzonych, suchych słoików, zakręć. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu maksymalnie przez 1 rok. Autor: Aneta Kosiba Przed pieczeniem, ciasteczka z konfiturą możesz posypać

Kroimy, gotujemy, smażymy! Program MasterChef powraca - polska premiera tylko na antenie BBC Lifestyle

pozostałych będzie musiało sprostać trudnemu wyzwaniu przygotowywania w godzinach szczytu lunchów w dwóch londyńskich restauracjach: Prism i Imli. Niełatwo będzie sprostać wymaganiom klientów, zwłaszcza że na opanowanie podstawowych dań kucharze będą mieli zaledwie godzinę. A na koniec wrócą do kuchni

7 pomysłów na suszone grzyby

1. Bardzo łatwa zupa grzybowa na Wigilię Składniki 80-100 g suszonych  grzybów 1  cebula lub 2-3 szalotki 1-2 łyżki masła 2,5-3 litrów bulionu 300 ml  śmietanki 30 lub 36% sól, pieprz do smaku 20-30 g zimnego masła   Sposób przygotowania GRZYBY

Domowe włoskie makarony

duży wybór ręcznych maszynek do makaronu lub mikserów z przystawkami, pomocnych w przygotowaniu pysznego domowego makaronu. Jeśli nie masz czasu lub sprzętu, użyj suchego makaronu ze sklepu. Pamiętaj jednak, że najlepszy makaron to ten nie rozgotowany, tylko lekko twardy - al dente!   Przepis

Autorka bloga 'Whiteplate' wydała drugą książkę kulinarną - jakie przepisy tam znajdziemy?

gotowanie, które nie jest oparte na przekombinowaniu, a na wyrafinowanych składnikach i pysznych sosach. Bo jak mówi Gordon Ramsay najtrudniej zrobić przystawkę i deser. Danie główne to porcja mięsa lub ryby doskonałego gatunku z małymi dodatkami. Wśród rodzimych restauracji najbardziej lubi warszawską

Cebula na pierwszym planie

konsystencję syropu. Następnie ściągnij garnek z ognia, dodaj pieprz. Po ostygnięciu wyjmij listek laurowy. Tak otrzymaną "marmoladę" przechowuj w lodówce maksimum przez tydzień. Jak łatwo obrać i pokroić czosnek? Rondel Silit w okazje.info Cebulowe Bhaji to

Po cygańsku

Dlaczego lubimy sałatki? Przede wszystkim dlatego, że można je łatwo przygotować, są lekkie, różnorodne, a przede wszystkim smaczne. Wystarczy ulubiony rodzaj sałaty połączyć ze świeżymi warzywami i dressingiem, by móc cieszyć się ich pysznym smakiem. Zwolennicy ostrej kuchni z pewnością chętnie

Halibut według szefa kuchni - pozdrowienia z Norwegii

, udaje się za pierwszym razem i po chwili w dłoni trzymam oczyszczone mięso małży. Szef kroi je na plasterki, skrapia sokiem z cytryny, oliwą, posypuje solą Maldon oraz drobnym szczypiorkiem. I przystawka gotowa. Pora na większego zwierza - kraba królewskiego, którego odnóża mogą mieć nawet 40 cm

Luksusowe jedzenie biedoty

luksusu małż ten osiągnął już w starożytnej Grecji i Rzymie ? cesarz Witeliusz miał podczas jednej z uczt wychłeptać zawartość tysiąca muszli ostryg (w XVI wieku król angielski Henryk IV poprzestał na czterystu, ale jedynie na przystawkę przed licznymi daniami głównymi). Pozycję ostrygi wzmocniło

Smaki Katalonii

, kipiąca energią. Pochodzi z Barcelony. Mieszka w małej nadmorskiej miejscowości Sant Andreu de Llavaneres, a w marcu tego roku pokazała nam słoneczną Katalonię i to, jak się tam żyje w tych niełatwych czasach. Potem zaprosiła nas do swojego domu i nakarmiła najlepiej jak umiała, setki razy

Krótki przewodnik po owocach morza

- powinny być zamknięte. Uwaga! Te otwarte nie nadają się do jedzenia.* W muszlach powinna być woda - łatwo to sprawdzić. Potrząśnij lub podrzuć siatkę z małżami - jeśli wydadzą pusty dźwięk, oznacza to, że w środku nie ma wody i małże nie nadają się do jedzenia. Sposób przygotowania małży * Jeśli od razu

Blogerzy polecają: przepisy z malinami

lodami.Uwagi: ciasto jest ciężkie do rozprowadzenia, bo ma konsystencję miękkiego masła i się lepi, ale to w niczym nie przeszkadza, łatwo można pomóc sobie palcami, poza tym nie trzeba zbyt dokładnie go rozprowadzić,  bo w trakcie pieczenia idealnie się rozłoży i upiecze

Kuchnia włoska - nie tylko pizza i pasta

Włoszech makaron to pierwsze danie. Polacy przychodzą do restauracji i często najedzą się makaronem, traktują go jako danie główne. A kolejność jest taka: przystawki, makaron, a potem drugie danie - mięsa, sałata lub warzywa, na koniec desery i kawa. W Il Caminetto jest dużo klientów, którzy przychodzą

21 obowiązkowych dań do wypróbowania w maju

temp. 225°C (200°C z termoobiegiem). Podajemy jako przystawkę, z szynką, zieloną sałatą i sosem - majonezowym lub holenderskim. Black Red White Naczynie do... Kuchenprofi - Naczynie - Fo... Vialli Design Naczynie do z... Sprawdź ceny > Porównaj ceny >

Jak smakują ostrygi w Bretanii

jakieś dziesięć razy mniej. Ale jakkolwiek by liczyć, ostrygi w restauracji to nigdy nie jest tania opcja, tym bardziej że to raczej przystawka do głównego dania. Chyba że jesteśmy w ostrygowym raju, takim jak Bretania. Tutaj kilogram ostryg prosto od hodowcy kupuje się za 3-4 euro. Wprawdzie ten

Ratatuj się kto może!

Ratatouille (czyt. ratatuj) nie jest trudną potrawą, wymaga jedynie konsekwencji w przestrzeganiu zasad umieszczonych w przepisie. Nie jest to też danie ekspresowe - przygotowując ratatouille na szybko bardzo łatwo uzyskać warzywny gulasz, a nie o to w ratatouille chodzi. Warzywa powinny zachować

Zupa aeterna

poradzę - tak mamy. Zrobieni jesteśmy z twardego drewna, dopasować nas niełatwo. Rosół z makaronem, danie na niedzielę, pomidorowa, danie na resztę dni. To dostaliśmy w spadku, więc to w spadku przekażemy.I jeszcze jedno, fakt tak oczywisty, że pomijany: zupa być musi zawsze. Bo przecież bez niej nie ma

Żadne kuchenne wyzwanie nie jest za trudne dla nowego FAIRY PLATINUM!

balsamicznyListki świeżej kolendry Nie ma nic wspanialszego w kuchni niż łączenie prostych, ale najlepszej jakości składników w prostą, spójną i wyborną całość. Tak jest z kozim serem, kolendrą i miodem. A gdyby to połączyć, wyjdzie nam ekspresowa i wyborna przystawka. Chwila rozkoszy z kawałkiem koziego twarogu

Książki kucharskie

zachęca własne dzieci do wspólnego przyrządzania potraw.  Z nami dzieli się 150 ulubionymi przepisami na dania główne z drobiu, ryb i owoców morza, potrawy z makaronem, zupy, sałatki, przystawki, śniadania i desery.  Wśród składników nie ma czerwonego mięsa, ponieważ aktorka od kilkunastu lat go

Cztery kobiety, 45 lat przyjaźni i co roku jedno wspólne zdjęcie

), wreszcie w normalnych barwach. Zadanie na dziś: wybrać po jednym zdjęciu z każdego roku. Nie jest łatwo, bo na przykład jedna wygląda korzystnie, za to inna ma zamknięte oczy. A Jola chce wyłącznie takie zdjęcia, na których wszystkie cztery będą piękne. Mar-Jolki i Mał-Gośki Od zawsze mówiło się "

Ostrygi mon amour

sprowadzała się do pouczenia, by ostryg nie jadać w lecie (w języku angielskim nazwy miesięcy od maja do sierpnia nie zawierają "r"), gdy z powodu wysokich temperatur ostrygi mogą łatwo ulec zepsuciu, a potem - zaszkodzić. Dzisiaj, gdy dysponujemy chłodniami i lodówkami, o wiele łatwiej jest

Chłodno, chłodniej, chłodnik

organizm przynosząc ulgę, orzeźwia i wzmacnia. W krajach o gorącym klimacie chłodnik brzmi jak wybawienie. Prosty, łatwy i szybki do przygotowania stanowi stały punkt w menu mieszkańców tych państw. Hiszpanie mają swoje słynne gazpacho. Dziś kojarzone jest głównie z gazpacho pomidorowym, które zadomowiło

Książki kucharskie na lato

znakomitych i innowacyjnych dań z lokalnych składników, takich, które zadowalają nie tylko roślino- ale także mięsożerców. Znajdziecie tu pełen zestaw przepisów na brunche, zupy, sałatki, przystawki, desery i wiele innych. Dopełnieniem są subtelne zdjęcia Charity Burggraaf.Książka jest podsumowaniem podróży

Przyjmij gości wytwornie

ani ruszNajlepsze przystawki to takie, które nie wymagają wielu sztućców, są "łatwe w obsłudze" i jak najbardziej podzielne. Świetne będą jajka - jednak by nie było banalnie, wybierz jajka przepiórcze, które ozdobisz czerwonym i czarnym kawiorem, i przybierzesz gałązkami świeżej pietruszki

Ciasto ptysiowe. Desery, które zawsze się udają

kapusty) uważane jest za skomplikowane i czasochłonne. Nic bardziej mylnego. Ciasto ptysiowe jest jednym z najprostszych ciast: ma łatwe do zapamiętania proporcje, nie trzeba używać wagi, nie może wyjść z zakalcem, a składniki nie mają szans się zwarzyć. Właściwie nie może nie wyjść, o ile z szacunkiem

Horoskop kulinarny

Biorąc pod uwagę jego upór i przywiązanie do swoich racji, niełatwo będzie odwieść go od talerza pełnego smażonej kiełbasy z cebulą i skierować uwagę ku zdrowszej i lżejszej diecie. A ponieważ najistotniejsze dla Barana jest to, by jak najszybciej zaspokoić głód, nie należy proponować mu potraw

Inna definicja seksu

inaczej - gra wstępna. A jej "ukoronowaniem" ma być genitalny stosunek kończący się wytryskiem w pochwie kobiety. A przecież to "ukoronowanie" to prokreacyjna wizja seksu! Dlaczego wszystko, co jest przed tym, ma być traktowane jako przystawka?Anatomia swoje, naukowcy swojePrzez lata

Konkurs na najlepszy deser w wersji fit - ROZSTRZYGNIĘTY!

do garnuszka, zalać wodą, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez 2 godziny (można zrobić to poprzedniego dnia). Po tym czasie należy odlać wodę i ostudzić owoce. Wystudzone pomarańcze należy przekroić, usunąć ew. pestki i zmiksować przystawką do blenderowania lub w blenderze (razem ze skórą itd

Kuchnia bułgarska: tarator, banica i rakija

tanią i zarazem łatwą w przygotowaniu: trochę warzyw z przydomowego ogródka przyprószonych startym sirene. Dziecinnie proste, a jakie dobre! A przy okazji: najlepszym towarzystwem dla szopskiej jest rakija, wódka z winogron lub innych owoców, najczęściej śliwek albo moreli, którą doskonale sączy się

Zrób EKG przez telefon

ośrodka prowadzącego taką usługę wprowadza się dane pacjenta, informacje o przebiegu choroby i aktualne wyniki badań, w tym EKG. Chory otrzymuje do użytku domowego łatwy w obsłudze aparat do badania EKG. Gdy chce skontrolować pracę serca, dzwoni (z telefonu stacjonarnego lub komórkowego) pod numer dyżurny

Polska moda jak polska demokracja

elementów. Dziwi mnie więc, jeśli ktoś zrobił trzy rzeczy i twierdzi, że stworzył kolekcję. Z mojego punktu widzenia, doświadczonego projektanta, to zaledwie jakaś przystawka, punkt wyjścia do prawdziwej zabawy. Kolekcje dyplomowe w szkołach mody zawierają często więcej projektów. Ile powstaje egzemplarzy

Belgia bez brukselki

delikatesów. Owoce morza, owszem, jada się z wielką przyjemnością, ale raczej od święta, szczególnie zaś na Nowy Rok. Wówczas nawet supermarkety sprzedają gotowe już półmiski rozmaitych skorupiaków, zaś restauracje obowiązkowo serwują na przystawkę ostrygi. Mało który Belg ma dzisiaj czas na realizację

Jamie Oliver: wiosenne przepisy

wiosna obdarzy nas cudownymi owocami i warzywami.Te małe tosty będą pyszną przekąską tak po prostu, ale możesz je też potraktować jako przystawkę przed daniem głównym.Składniki: 500 g świeżego bobu w strąkach lub 125 g mrożonego bobu 1 ząbek czosnku, obrany i przekrojony na pół sól morska listki

Na zimę Prowansja

liście kasztanowca. Będą kiełbasy, saucisson d'Arles, grube, podsuszane; i porchetta, pieczone, nadziewane prosię zwinięte w rulon jak kiełbasa - danie. I zawsze będzie duma tej okolicy, oliwa, na przykład ta słynna z okolic Nyons; i tapenade, pasta z oliwek często jedzona na przystawkę. I zawsze będą

Porucznik Columbo. Jajka na twardo i kawa

kantyn i podający je jako darmową przystawkę do alkoholu? A może chilli (od 1977 r. oficjalne danie stanu Teksas) zostało wynalezione, by dopełnić wizerunku Columbo? Zapewne porucznikowi było bez różnicy, kto i kiedy wpadł na pomysł wymieszania ostrych papryczek z mięsem, choć wypada wspomnieć, że do

Najmodniejsze śniadania w stolicy. Tam zaczyna dzień Warszawa

, dziennikarzy, aktorów i hipsterów, którzy chętnie wpadają tam na croissanta z nadzieniem - 5 zł, czy kanapkę z szynką dojrzewającą, karczochami w oleju i rukolą 8 zł. Fot. Facebook.com Menu jest krótkie, przeważają lekkie przystawki: talerzyk serów 9 zł, mus z wątróbek drobiowych z kieliszkiem wina Muscat de

Do pracy by się szło!

spotkań rodaków. Ponieważ lubię wyzwania, nie zraziły mnie formalności, które musiałam załatwić. Przez rok szukałam lokalizacji. Chciałam wynająć lokal blisko centrum, ale w takim miejscu, gdzie łatwo zaparkować samochód - wielu Polaków mieszka pod Barceloną - i gdzie zbiegają się co najmniej dwie linie

Czechy od kuchni

ý knedl~k, czyli knedel bułczany, to razem z knedlikiem ziemniaczanym fundamenty tradycji kulinarnej Czech. Łatwo nasiąkają każdym sosem, zastępują nasze ziemniaki. Knedliki znane są i w Austrii, i w Niemczech, i w Anglii, ale tylko nad Wełtawą stały się podstawą kuchni i potrawą narodową

Paulina Reiter. Hit: 'The Grass Is Always Greener'. Kit: 'Mistic'

dziewczyna i powstają bezpretensjonalne i awangardowe piosenki. Jeśliby je porównywać do potraw, to powiedziałabym, że to takie przystawki - mimo pozornej skromności zaskakujące wykwintnym smakiem. Taka na przykład Barbara Morgenstern nie ma rozmachu Rolling Stonesów ani nie wymaga zasilania elektrownią jak

Kutią o powałę

czwartej rano w kolejce do rybnego i doszła do mnie tylko kargulena. To były straszne święta! Anglosasi w ogóle karpia nie jedzą. Uznają go za rybę akwariową, bo ma dużo ości i śmierdzi mułem, a Francuzi, Czesi i Austriacy robią go na sto sposobów. Przystawka Karp po staroczesku * 1 karp (ok. 1,5 kg

Ryż

i dające łatwo rozetrzeć. Ryż ze szpinakiem powinien mieć konsystencję bardzo gęstej zupy. Najlepiej smakuje na gorąco, podawany z kromkami świeżego chleba posmarowanego masłem. Przepis na sześć osób. Smażone kulki ryżowe 1 szkl. ryżu (najlepiej jaśminowego) garść liści świeżej bazylii 1/2 szkl

Menu dnia z sycącą zapiekanką

. 175°C, aż jabłka będą miękkie. Autor: Miesięcznik Kuchnia Łatwy przepis na odrywany chlebek cynamonowy

Ziemniak - może zaskoczyć!

sprawdzą się jako elegancka przystawka na przyjęcie. Przepis na małe ziemniaczki nadziewane wędzonym łososiem PPd miseczki na przystawki w okazje.info Te placki różnią się od tradycyjnych - przygotowuje się je z obgotowanych ziemniaków przeciśniętych przez praskę - mają